SHL 2014/15

Vi har en ny säsong av elitseriehockey framför oss. Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid att säga SHL. Det har hänt en hel del som bör kunna förändra landskapet i SHL en hel del. De regerande mästarna har tappat flera tongivande spelare, Djurgården är tillbaka i hockeyns finrum och det har blivit en del regeländringar. Ni kan läsa allt om regeländringarna på shl.se, men här kommer några av dem.

– Den största regeländringen är att SHL har infört en så kallad hybridicing. Hybridicing har använts i NHL tidigare och går ut på att domaren ska vifta bort icingen om anfallandet spelare är först till de offensiva tekningspunkterna.

– Formatet för ligans Play In till slutspelet går från borta-hemma-hemma till hemma-borta-hemma för det bäst rankade laget.

– SHL har dessutom infört ett så kallat War Room. För det här man i NHL och det NHL gör är bra…

……

Skellefteå har dominerat SHL fullständigt de seanste två säsongerna. De har kombinerat en bra lokal scouting och ungdomsverksamhet med förmågan att plocka in klasspelare. Inför säsongen 2014/15 så har SAIK drabbats av ett spelartapp som många tror blir svårt att ta igen. Joakim Lindström ville pröva lyckan i St Louis Blues medan spelare som Jimmie Ericsson, Oscar Möller och Bud Holloway har valt att prova lyckan i KHL och NLA. Om jag inte räknar helt fel så är det 170 poäng som försvinner från klubben, vilket blir väldigt svårt att ersätta. SAIK kommer naturligtvis spela slutspel och det är väl inte helt otänkbart att de tar sig till semifinal, men att de skulle ta tredje raka guldet kan jag inte tänka mig.

Personligen så tror jag väldigt mycket på det lagbygge som de sätter ihop nere i Växjö. Växjö åkte ur i semifinalen förra året och jag tror att de är redo att ta nästa steg. Sam Hallam är en kompetent tränare och de har en bra trupp. Värvningen av Cristohper Nilstorp kan mycket väl vara det som tar dem till final i år.

Ett annat lag som jag tror på i år är Frölunda. De tappade visserligen massor av talang när Dick Axelsson lämnade klubben, men de har ett ganska ungt lag med massor av talang och en tydlig ledare i Joel Lundqvist. Mikael Wikstrand kommer att etablera sig i landslaget och bli inte förvånade om Mats Rosseli Olsen vinner poängligan.

……

Efter att ha gjort lite snabba efterforskningar på Elite Prospects så bestämde jag mig för att avsluta inlägget med en liten power ranking. Rankingen är inte underbyggd med några studiereller dataanalyser. Jag gick på magkänslan och magkänslan säger att DIF slutar sist i år.

1. Växjö Lakers
Det är Växjös tur nu. De har redan gått om HV71 som Smålands bästa lag. Nu är det dags att bli Sveriges bästa lag.

2. Frölunda HC
Intressant lagbygge. Ett väldigt ungt lag med flera spelskickliga backar. Viktig rutin i Joel Lundvist.

3. Luleå HF
Luleå HF är ett bra lag som kommer att vara stabila under ligaspelet. Tror dock att de kan få det lite svårt i slutspelt.

4. Skellefteå AIK
SAIK har som tidigare nämnt tappat många klasspelare. De är dock fortfarande ett bra lag som kommer vara klart för slutspel med ganska många omgångar kvar.

5. MODO
Har en av ligans bästa målvakter i Linus Ullmark. Ser stabila ut men hade behövt någon mer anfallsstjärna för att kunna rankas högre.

6. Färjestad
Färjestad går alltid till slutspel. Vare sig man vill det eller inte.

7. Brynäs
Gavlerinken är tillbaka! Tyvärr för Brynäs så följde varken Ove Molin, Pär Djoos eller Janne Larsson med. Slutspel via Play In

8. HV71
Tjurarna från Jönköping hade en tung säsong förra året. Har förstärkt med spelare som Erik Ersberg och Mattias Tedenby. För svag backuppsättning för att kunna ta en direktplats i slutspelet.

9. Örebro
Örebro kommer att vara ett lag i högstaligan en väldigt lång tid framöver. Har fortfarande en bit kvar innan de får spela slutspel men håll ögonen på laget.

 10. Linköpings HC
Jag har väldigt svårt clöbben generellt sätt. Magnus Johansson är ett år äldre och de tappade Pär Arlbrandt inför säsongen. Luktar flopp i Östergötland.

11. Leksand
Att Leksand är sveriges mest folkkära lag borde vara skäl nog att överväga det här med allmän rösträtt. Alsenfelt kommer ner på jorden i år och det blir en tuff säsong i Tegera Arena.

12. Djurgårdens IF
DIF kommer nog vara ganska glada över att det är 14 lag i SHL nästa säsong.