HV71 mot Kloten Flyers

Champions Hockey League har sparkat igång och redan igår såg vi flera svenska lag inleda säsongens tävlingsspel. Färjestad förlorade sin öppningsmatch mot Vienna Capitals samtidigt som Frölunda torskade mot Genéve-Servette. På andra håll vann både Växjö och Skellefteå vann sina matcher. SHL-nykomlingen, Djurgården, vann sin match mot Fribourg med 5-4 efter övertid. Jag missade tyvärr gårdagens matcher eftersom jag var ute och drack Gin och Tonic. Prioriteringar ni vet.

Idag kommer jag dock sitta bänkad då HV71 tar emot Kloten Flyers hemma i Kinnarps Arena. Efter att ha dominerat första decenniet av 2000-talet har “Bulls” haft ett par tunga säsonger.  Förra året slutade med kvartsfinal efter att ha kvalat in via socialslutspelet. Stundvis såg det ut som att jönköpingslaget skulle få klara sig kvar via i högstaligan via kvalserien, men efter att de värvade Anssi Salmela så fick de en ny dimension i spelet som lyfte dem till slutspelet. Tyvärr saknas Salmela, även om det snackas om att han återvänder om han inte hittar något lag i KHL. Det här är ett tungt tapp och HV71 behöver få in ytterligare en back som håller hög internationell klass för att kunna hota de favorittippade lagen. HV71 har fått in ett par förstärkningar i Mattias Tedenby och Erik Ersberg. Erik Ersberg bör kunna höja målvaktsspelet och Tedenby är en irrationell forward som kan skapa en hel del oreda i motståndarlagens försvar. Tyvärr är han en bedrövlig avslutare.

Jag kan inte speciellt mycket om Kloten Flyers, men det är klart att de håller en bra klass. De vann NLA förra säsongen, men förlorade sedan i finalen mot Red Bull Salzburg. De spelade även final i Champions Hockey League förra året. Trots detta skulle jag vilja hålla HV71 som favoriter här. Johan Hult, GM i HV71, har gått ut med att laget satsar på att vinna CHL den här säsongen. SHL är fortfarande en väldigt bra liga med europeiska mått mätt och jag har en bestämd känsla av att HV71 ska slå Kloten i merparten av matcherna som de möts.

Så länge HV71 kan spela ett kontrollerat spel, med bra puckkontroll i både försvars- och anfallszon, så bör de ha en bra chans på vinsten i kväll. Hemmaplan är naturligtvis en stor fördel. Hemmavinsten betalar 2.09 gånger pengarna hos Betsafe, vilket jag ser som klart spelvärt.

Om det skulle bli så att HV71 vinner hela turnering så räknar jag kallt med att de firar som Kanadas damlag när de vann OS-guld i Vancouver 2010. Det borde fan vara obligatoriskt med burköl och cigarrer för alla lag som vinner någonting.

canadacelebrate