Frölunda i Frankrike

HV71 lyckades leverera igår, trots att spelet såg ganska slarvigt ut vissa stunder. Bortsett från Marcus Nilssons fantastiska utbrott efter att ha fått matchstraff och Lawrence Piluts täckta skott i slutminuten så var Klotens andra mål den stora höjdpunkten. Vincent Praplans mål var ett av de snyggaste som gjort i Kinnarps Arena och jag kan inte komma på hur ord skulle kunna göra målet rättvisa. Så här, varsågoda:

Om jag läser spelschemat rätt så är Skellefteå, Färjestad och Frölunda de svenska lag som ska spela idag och det ser onekligen ut som att vi borde kunna få nio poäng till Sverige. Som titeln på inlägget antyder så är jag mest nyfiken på vad Frölunda kan hitta på borta mot Briançon. Som ni kunde läsa i min lilla power ranking över SHL som jag gjorde tidigare i veckan så tror jag en hel del på Frölunda i år. Nu möter de visserligen ett lag som ska vara klart sämre än indianerna från Göteborg, men det ska ändå bli kul att se vilken typ av hockey de vill spela. Frölunda -1.5, d v s att de måste vinna med två mål, ger ungefär 1.65. Det är väl i lägsta laget, men jag tror nog att Frölunda kör över fransmännen tillräckligt ofta för att det ska finnas värde här.

Det verkar visserligen som att Frölunda saknar både lagkaptenen Joel Lundqvist och den snabbe yttern Mats Roselli Olsen. Det här är två nyckelspelare i Frölunda men det bör inte göra så mycket mot dagens motstånd. De har fortfarande mycket skicklighet i spelare som Robin Figren, Mathis Olimb och Erik Karlsson. Det ska också bli väldigt intressant att se om John Nyberg får någon istid och hur han klarar seniortempot. Nyberg draftades i sjätterundan av Dallas Stars och bör kunna få en ganska bra karriär i NHL förutsatt att han inser sina begränsningar och inte tror att han ska bli en ny Lidas.

Briançon är franska mästare, men det säger inte speciellt mycket. Franska ligan är inget att hänga i granen och lagen där håller väl dålig Allsvensk klass, skulle jag säga.

Det finns dock ett par spelare som Frölunda måste hålla bra koll på. David Labrecque var lagets poängkung förra säsongen. Den tjugofyraåriga kanadensaren gjorde 50 poäng på 25 matcher fördelat på 16 mål och 34 assist. Labrecque är draftad av Philadelphia och det är lätt att förstå varför när man ser hans produktion från de kanadensiska juniorligorna. Han har gjort 211 poäng på 206 matcher i QMJHL. I laget hittar vi även Jonathan Berniers brorsa, Marc-André. M-A Bernier gjorde även han två poäng per match förra säsongen och är en spelare som skulle kunna hota frölundaförsvaret.

Trots Bernier och Labrecque så tro jag inte att Briançon har någonting att sätta emot Frölunda. VF gör processen kort med de franska mästarna för att snabbt kunna dra ner på stan och dra i sig ett par glas rödvin och en baguette.